Visselblåsares larm ledde till Pulitzerpris
Internet kryllar av historier om visselblåsare som åstadkommit verklig förändring. Och har de inte åstadkommit storskalig förändring så har de kanske åtminstone rört om tillräckligt mycket i grytan för att ingenting ska bli sig riktigt likt.
Den amerikanske migrationsarbetaren Doug Stephens hade jobbat med att intervjua Mexikanska asylsökande i ett två dagar innan han satte sig ned för att formulera sin protest mot processen som han ansåg var både rasistisk och brottslig. Efter att ha skickat iväg protesten till sina kollegor, chefer och en kongressledamot sade han upp sig. Enligt The New York Times är Stephens inte den enda att arbeta med det så kallade “Stay In Mexico”-programmet som frånsagt sig sitt uppdrag.
Även om programmet fortlöper anser visselblåsarskyddsorganisationen Government Accountability Project (GAP) att rapporteringen kring förhållandena har tvingat den amerikanska administrationen att adressera olika typer av gränsproblematik. Via organisationen fick Doug Stephens kontakt med radioprogrammet This American Life, som tidigare den här månaden vann ett Pulitzer-pris för sin rapportering om fallet (det första radioprogrammet någonsin att kamma hem det prestigefyllda priset).
“Historierna våra visselblåsare berättar är övertygande, kraftfulla och effektfulla. Vi ser det varje dag. Men idag, är vi inte de enda”, kommenterar GAP utnämningen.
Organisationen understryker också att jobbet som visselblåsare inte alltid är riskfritt. För att underlätta hjälpa journalister att skydda sina källor har de släppt en guide kring att jobba med visselblåsare.
“Visselblåsare har betydelsefulla historier att berätta. Men om dessa historier inte blir hörda kommer deras avslöjanden inte att förändra någonting”, skriver GAP:s vd Louis Clark.
Du kan ladda ned en kopia av guiden “Working with journalists” här.
Här kan du lyssna på det prisbelönta avsnittet “The Out Crowd” av This American Life.