Visselblåsaren Frida Sundkvist sparkas från Expressen

Journalisten Frida Sundkvist och Expressen har inte kunnat komma fram till en kompromiss gällande hennes avsked. Bild från Twitter.

Frida Sundkvist är övertygad om att avskedet beror på att hon läckt information om att en chef på Expressen utretts för sexuella övergrepp. Nu kräver hon att facket kallar till central förhandling. “Jag har fått ett fantastiskt starkt stöd från andra visselblåsare,” säger hon.

Det var i slutet av förra året som den grävande reportern Frida Sundkvist varslades av sin arbetsgivare Expressen. Det efter att i en intervju med tidningen Dagens ETC berättat att en chef på Expressen utretts för sexuella övergrepp mot en anställd.

Hon blev först erbjuden tre månadslöner mot att gå med på ömsesidig uppsägning – ett erbjudande hon tackade nej till.

“Jag väljer att stå upp för det jag gjort. Jag har inte gjort något fel”, sade Frida Sundkvist då

Även Journalistförbundet var kritiskt till avskedet och kallade Expressens agerande för en “överreaktion”.

“LÅNGDRAGET PERSONALÄRENDE”

Från Expressens sida har man dock hävdat att avskedet inte har med själva visselblåsningen att göra. Istället har man kallat det för ett “långdraget personalärende” och sagt att Sundkvist målat upp en “osann och kraftigt negativ” bild av arbetsmiljön på tidningen. 

Rent formellt har Expressen och andra privatägda medier inget skydd för anställda som vill läcka uppgifter till andra medier, så kallat meddelarskydd. Däremot är det anmärkningsvärt att ett medieföretag som själva lever på att människor ska kunna uttala sig i medier inte accepterar det i sitt eget företag, har  Journalistförbundets Ulrika Hyllert sagt till SVT.

KRÄVER CENTRAL FÖRHANDLING

Efter att facket och Expressen suttit i långdragna förhandlingar den senaste veckan har parterna enligt Frida Sundkvist fortfarande inte kunnat enas. 

“Att visselblåsa är fruktansvärt tungt”, skriver hon i ett inlägg på sociala medier. Hon skriver också att hon krävt att facket nu kallar till central förhandling.

“Den här gången har jag bett om att få sitta med vid förhandlingsbordet, för att höra hur arbetsgivarens organisation Almega ser på journalisters rätt att visselblåsa.” 

I en kommentar till Vissla säger Frida Sundkvist:

– Det sliter otroligt på hälsan att vara visselblåsare, mer än jag hade kunnat föreställa mig. Men jag har fått ett fantastiskt starkt stöd från andra visselblåsare, som säger att de förstår vad jag går igenom. De starka gruppmekanismerna tycks vara samma, oavsett vilket företag eller myndigheter man visselblåser om.

MIKAELA ÅKERMAN

Next
Next

Löfven vill stärka skyddet för visselblåsare