Skarp kritik mot ny visselblåsarlag

Den nya lag som föreslås ersätta den nuvarande visselblåsarlagen riskerar att försämra pressfriheten i Sverige. Det anser Journalistförbundet (SJF) som kritiserar utredningen på flera punkter.

Som Vissla tidigare rapporterat om föreslås Sverige få en ny visselblåsarlag med start i slutet av nästa år. Det för att möta EU:s nya visselblåsardirektiv som klubbades igenom förra året och ska vara implementerat av medlemsländerna senast 2021.

Syftet med direktivet är att stärka skyddet för visselblåsare. Men enligt Journalistförbundet, som varit remissinstans, innebär det svenska förslaget snarare att dagens visselblåsarskydd monteras ned.

Det i sig strider mot direktivets regler, som säger att genomförandet av direktivet under inga omständigheter får utgöra skäl för att inskränka det skydd som redan finns i medlemsstaterna, skriver SJF.

“MEDDELARSKYDDET UNDERGRÄVS”

Kritiken mot förslaget sammanfattas i flera punkter. Mest problematiskt anser SJF rör rätten att offentliggöra uppgifter.

Som lagstiftningen ser ut idag räcker det med att en visselblåsare slagit larm internt utan att åtgärder vidtagits för att personen ska få vända sig till media. Med det nya förslaget kommer det krävas att visselblåsaren försökt slå larm både internt och externt (eller bara externt) för att samma regler ska gälla.

”Syftet med direktivet och den svenska visselblåsarlagen är att oegentligheter ska kunna avslöjas och att företags och myndigheters verksamheter ska förbättras. (…) Urholkar vi rätten att offentliggöra uppgifter på det sätt som utredningen föreslår försämrar vi inte bara möjligheterna för journalister att bedriva undersökande journalistik – vi missar också chansen till att utveckla samhället till det bättre”, skriver Journalistförbundet.

Andra punkter på vilket förslaget kritiseras är:

  • Förslaget om särskilda rapporteringskanaler. Enligt SJF innebär dessa att meddelarskyddet undergrävs. “Rapporteringskanalerna kommer att göra att de anställda tror att de i första hand ska lämna uppgifter på det sättet även om de omfattas av meddelarskydd”.

  • Förhållandet till andra lagar. SJF anser att det likt i nuvarande visselblåsarlag bör tas in en generell regel om att lagen inte inskränker det skydd som kan gälla på annan grund.

  • Anställdas visselblåsarskydd. Med den nya lagen kommer det enligt SJF inte längre finnas något skydd för en anställd som tar upp ett missförhållande direkt med sin chef. “Detta riskerar att leda till en tystnadskultur på arbetsplatserna när anställda, istället för att gå direkt till chefen, lämnar uppgifter till visselblåsarfunktioner som omfattas av strikta sekretessregler och tystnadsplikter.”

  • Vad som får rapporteras. Som lagstiftningen ser ut idag krävs det att det rör sig om ett ”allvarligt missförhållande” för att visselblåsarlagen ska gälla. Den föreslagna omformuleringen “allmänintresse av att det kommer fram” innebär enligt Journalistförbundet en uppenbar försämring, trots att det kan låta som ett vidare begrepp.

SJF är även kritiskt till att det inte ska finnas någon möjlighet att lämna “hemliga handlingar” till visselblåsarfunktionerna. Bestämmelserna om sekretess beskrivs också som “omotiverat långtgående”.

“Sammanfattningsvis kan vi konstatera att utredningen på flera punkter innehåller förslag som försämrar det visselblåsarskydd som redan finns i Sverige idag”, skriver Journalistförbundet i sin sammanställning.

Du kan läsa hela utlåtandet från Journalistförbundet här. Utredningen ”Ökad trygghet för visselblåsare” i sin helhet hittar du här.

Previous
Previous

Nakd i kris efter masslarm

Next
Next

Rättegång inleds i korruptionshärva